Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2007. : Világbajnokság 2007 : okt.9. Találkozó Budapesten, Tatán

Látogatások Budapesten és Tatán

2007. Október 9. Budapest, Tata

Október 9-én Xiao Min asszony, Kína sportminiszter-helyettese, a Kínai Olimpiai Bizottság alelnöke, a Lábtoll-labda Világszövetség elnöke hivatalában kereste fel Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési, sportot is felügyelõ minisztert.

A találkozón jelen volt Újhelyi István, az ÖTM államtitkára, valamint Elbert Gábor sport szakállamtitkár is. A miniszterhelyettes asszony köszönetet mondott a Szolnokon zajló lábtoll-labda világbajnokság magas színvonalú rendezéséért. Hangsúlyozta, hogy nagy jelentõségûnek tartja magyarországi látogatását, hiszen mindkét kormány fontosnak tartja a sportkapcsolatok fejlesztését. Xiao Min szerint ez a kapcsolat az ötvenes évektõl kezdve zavartalan, hiszen sok kínai edzõ tanulta mesterségét Magyarországon, míg a magyar szakemberek sikerrel dolgoztak Kínában. Magyarország 1896 óta sportnagyhatalom, és a kölcsönös elõnyök alapján, a pekingi ötkarikás játékokon túl is hatalmas lehetõségek rejlenek az együttmûködésben. Mindkét fél a kapcsolatok kitûnõ példájának minõsítette, hogy kedd este a Körcsarnokban a világ legjobbjaival felálló kínai nõi asztalitenisz-válogatott Bátorfi Csilla tiszteletére, gálamérkõzés keretében méri össze tudását az Európa-bajnok magyar együttessel.

A miniszterrel történt találkozás után Újhelyi István ebédet adott Xiao Min tiszteletére.

A díszebéd után Xiao Min a tatai edzõtáborba látogatott.

Kisfilmekkel mutatta be az edzõtábort Orbán István intézményvezetõ a kínai delegációnak. Mint kiemelte: 38 sportágban tudnak megfelelõen felkészülni a sportolók. Büszkén szólt arról is, hogy nem tud olyan nemzetet mondani, amelyik még nem járt volna náluk.

A fejlesztésekrõl is szólt, amelyek közül kiemelkedik egy új, háromszintes, négycsillagos szálloda építése, és a multifunkcionális csarnok lelátóval, a futófolyosó tetejét pedig az ökölvívóknak rendezik be. Terveznek új focipályát, amelyet világítással látnának el.

A sportminiszter-helyettes asszony kiemelte: kiváló adottságokkal rendelkezik a tábor. Amikor beléptek a kapun, el is érzékenyült, arra gondolt, hogy a legkiválóbb sportolók edzenek itt. A pekingi olimpiáról elmondta, hogy a kínai nép 100 éves álma teljesül a rendezéssel.

A tatai látogatás után Xiao Min részt vett és beszédet mondott a Bátorfi Csilla tiszteletére rendezett asztalitenisz gálán.

Középen Bajnai Gordon Önkormányzati és Területfejlesztési Miniszter

Kínai oldalon

A magyar tárgyaló delegáció

Veres Pál és Xiao Min

Ajándékozás

Lábtoll-labda a miniszter kezében

Vendégségben Ujhelyi István államtitkárnál

Ebéd közben

Ebéd közben is folyt a tárgyalás

Ebéd utáni lábtoll-labdázás

A tatai edzõtáborban

Bátorfi Csilla búcsú játékán

Fotó: Fehér János és Veres Pál