Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2014. : Hírek 2014. augusztus : Aug.28. Akár meccs közben is spárgázik a katonahölgy. Budapest

Akár meccs közben is spárgázik a katonahölgy

2014. augusztus 28. www.szoljon.hu

Nincs unalmas élete annak az újszászi lánynak, aki nem csak katonaként szolgál, hanem egy különleges sportot is ûz. Varga Klára kislánykora óta lábtoll-labdázik, és annyi díjat nyert már, hogy ki sem látszik érmei közül, amikor a nyakába teszi azokat.

– De még mennyi! – vágja rá határozottan a választ kérdésünkre az újszászi Varga Klára, amikor az után érdeklõdünk, van-e összefüggés a katonaság és a lábtoll-labda között. Egy laikus szerint nem sok, sõt semennyi. Mert ugye az egyenruhások védik a hazát, a lábtollasok meg egy tollaslabda-szerûséget rúgnak át egy hálón.– Nem sokan tudják, de állítólag éppen a katonáknak lehet köszönni, hogy a lábtoll megszületett. Vietnámban régebben a hadsereg arra használta e sportot, hogy átmozgassa a katonák fáradt lábait egy-egy menetgyakorlat után – meséli a huszonhat esztendõs ifjú hölgy, aki még egyenruhájában is inkább mosolygós vidám nõnek néz ki, mintsem marcona katonának. Klári szerint (aki az MH 25/88. Könnyû Vegyes Zászlóaljnál szolgál) nem nehéz összeegyeztetni a lábtoll-labdázást a munkájával, sõt! Sportidõben is van például lehetõség játszani a fiúkkal. Érdekes, hogy talán éppen az újszászi lány hatására a laktanyában egyre-többen szeretnék kipróbálni a sportot, így mindig van kivel gyakorolnia. Persze a fõ edzések Újszászon, e sport „fellegvárában” zajlanak, s mint kiderül, volt kitõl ellesnie a lábtoll-labda fortélyait.

– Újszászon, ahol élek, nagy hagyománya van a lábtoll-labdának. Apukám edzõként dolgozott, amikor õt kisiskolásként meglátogattam, akkor tetszett meg e sport. Azóta játszok és sok versenyen is jártam – mondja Klára, aki ezt bizonyítván egy hatalmas hátizsákból legalább hatvan érmet rak ki az asztalra. Viccesen megkérdezzük, vajon ezt a mennyiséget melyik piacon sikerült beszereznie, õ pedig elnézõ mosollyal válaszolja, hogy ez bizony mind saját... És több is lenne, ha öt évet nem hagyott volna ki egy sérülés miatt. Mivel szinte elvonási tünetei lettek ettõl, ezért idén nyáron visszatért a csapatba és meg is nyerték a két héttel ezelõtti újszászi Hungarian Opent.– Pedig csak egy edzésem volt – ismeri el a katonalány, aki korábban talajtornázott, emiatt a háromfõs csapatban õ tölti be a felszedõ szerepét, akinek a legtöbbet kell futni és hajolgatnia. Még egy kis akrobatikus mutatvány is belefér egy-egy mérkõzésbe. Nem jelent gondot a sportoló lánynak, ha például álló helyzetbõl kell spárgáznia.

A lábtoll-labda egyik hátránya, hogy hamar ki lehet öregedni belõle. Klára elmondja, hogy huszonhat évesen már õ is idõsnek számít, a legutóbbi bajnokságon tizenévesekkel játszott. Emellett, nagyon könnyen le lehet sérülni, ez is az oka a kiöregedésnek. Ennek ellenére a lánynak még vannak kitûzött céljai, például egy világbajnoki harmadik helyezést még szeretnék elérni – bólogat szerényen Varga Klári, aki jobb helyezést mondani sem mer, örül eddigi sikereinek is, elégedett eddigi teljesítményével.

Még zsonglõrködni is szokott a labdával

Klára a díjai mellett megmutatott két labdát is, egy fehér átlagosat, és egy rózsaszín, egészen különleges tollas labdát is. Errõl elmondta, versenyezni nem lehet vele, azonban mutatványozni annál inkább, a labdáknak olyan jó egyensúlya van, hogy akár orron is meg lehet tartani. Meg homlokon, könyökön és bármelyik testrészen.– Sokszor meghívnak bennünket, hogy tartsunk látványos bemutatókat, népszerûsíteni a sportot. Ilyenkor különféle trükköket mutatunk be, amikhez ezek a különleges, színes labdák a legalkalmasabbak. A legnépszerûbb mutatványunk, melyet a versenyen is bemutatunk olykor, az a labda elrúgása hátra szaltóból, ez mindig nagy siker a közönségnél...

Forrás: www.szoljon.hu

Varga Klára az Új Néplap címoldalán

Az Újszász - Nagykanizsa döntõ elõtt

A döntõben

A gyõztes mérkõzés után

A gyõzelmi dobogón. A jobb szélen Varga Klára

Fotó: Fehér Judit