Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2019. : Aug. 24. Magyarország legjobb európaiként negyedik a 10. Lábtoll-labda Világbajnokságon. Franciaország

Magyarország legjobb európaiként negyedik a 10. Lábtoll-labda Világbajnokságon

2019. augusztus 24. Eaubonne (Franciaország)

Augusztus 21-tõl augusztus 24-ig a Párizs melletti Eaubonneban rendezték a 10. Lábtoll-labda Világbajnokságot, amelyen 16 ország vett részt: Algéria, Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Hongkong, Kanada, Kína, Magyarország, Madagaszkár, Makaó, Mongólia, Németország, Olaszország, Tajvan, Vietnam. Afrikai országok elsõ alkalommal indultak a vb-n.

Magyarország 15 fõs küldöttséggel utazott a világbajnokságra, amelybõl tízen – Becskereki Barbara, Becskereki Sándor, Farkas István, Farkas Lilla, Fehér János, ifj. Fehér János, Herczeg Gábor, Kézér Zsolt, Tóth Gábor és Vachal Krisztina – az Újszászi VVSE-t, négyen – Huszár Emil, Horváth Gergõ, Lukács Márton, Takács Endre – a Nagykanizsa Zemplén SE-t, Kunics Réka pedig a Cserszegtomaji SK-t képviselte.

A jól szervezett világbajnokság az egyénikkel és a nõknél mindjárt hidegzuhannyal kezdõdött. Vachal Krisztina 8-1-s, 13-7-s vezetés után 21-18-ra elveszette az elsõ játszmát a valamikori vietnami válogatott, a már régen Párizsban élõ és francia színekben versenyzõ Trang Nguyen ellen. A második szett sem alakult jobban. Kriszti a támadás helyett belement az ejtegetõs, helyezgetõs játékba, és 21-18-ra vesztett. A következõ mérkõzésen a kínai ellenfél túl nehéz volt számára. (21-10, 21-9). Így elúszott a négy közé jutás, az éremszerzés lehetõsége. Végül olasz és tajvani ellenfelek legyõzésével ötödik helyezést ért el. A selejtezõbeli vereségét bánhatta, mert az Újszászon a Hungarian Openen is többször versenyzõ Trang a végén bronzéremmel zárta a vb-t.

A férfiaknál a tizedik világbajnokságán részt vevõ Tóth Gábor elsõ mérkõzésén egy Kanadában élõ vietnamival kezdett. (21-14, 21-13). A másodikon visszavágott a júniusi vereségért a tajvani Wen Chien-Hung-nak (21-10, 22-20). Az algériai versenyzõ elleni könnyû gyõzelem (21-5, 21-7) a csoportelsõséget jelentette. A négy közé jutásért a német Noah Wilke következett. Tóth Gábor magabiztosan kezdett. Nyolc-tíz ponttal vezetve 21-10-re nyerte az elsõ játszmát. A második szettben 18-18-nál a játékvezetõk megítéltek egy pontot Tóth Gábor javára, majd visszavonták. A szett végi kavarodásból a nyugodtabb német versenyzõ jött ki jobban, és 21-18-cal egyenlített. A döntõ játszmában a német fiú irányított, és 21-17-tel jutott a négy közé. Tóth Gábor az ötödik helyért játszhatott. Ezt meg is szerezte. Az olasz Francesco Colombo 21-6, 21-14 és a tajvani Wen Chien-Hung ismételt legyõzésével, aki sérülés miatt 9-8-nál feladta a mérkõzést.

 

A második napon a vegyes párosok mérkõztek. A Herczeg Gábor, Vachal Krisztina kettõs a német Lina Marie Kurenbach, Christopher Zentarra, az olasz Alberto Pampallona, Christiana di Bella és a Hsueh-Wen Liang, Tung-Lun Chang tajvani páros legyõzése után a csoportelsõségért a Li Siwen, Mai Yutian kínai párossal mérkõzött. A második szettben még játszmalabdája is volt a magyar duónak, de a végén az ázsiaiak nyertek. (21-10, 22-20) Az elõdöntõben Hongkong is nagy falatnak bizonyult (21-17, 21-12). A harmadik helyért ismét Kínával kellett mérkõzni. (21-17, 21-14) Tisztes helytállással, magyar negyedik hellyel végzõdött a vegyes páros.

Az eredményhirdetés után felkerekedett a világbajnokság mezõnye, és Párizsba kirándultak a részvevõk. Piknikeztek az Invalidusok terén, majd a Szajnán éjszakai sétahajózáson vettek részt.

A harmadik nap az egynemû párosok küzdöttek. A nõknél a Becskereki Barbara, Vachal Krisztina, a férfiaknál a Huszár Emil, Lukács Márton duó képviselte Magyarországot. A selejtezõk során az újszászi lányok a korábban jó eredményeket elérõ makaóiakat 21-14, 21-14-re, a német kettõst 21-13, 21-10-re, az újonc mongolokat 21-8, 21-6-ra verték. A csoportelsõséget Kína vitte el két 21-13-as szettel. A vietnamiak elleni elõdöntõben, majd a harmadik helyért a hongkongiak elleni mérkõzésen az ázsiaiak fölényesen nyertek. Újabb negyedik hely a magyaroknak.

A férfi párosban három ázsiai csapat és a finnek voltak a nagykanizsaiak ellenfelei. Mongóliát 21-9, 21-9-re, a finneket 21-19, 21-13-ra verték. Az ázsiai „nagyokkal” azonban nem bírtak. Vietnam 21-12, 21-15-tel, a nagyon motivált Hongkong 21-12, 21-16-tal a csoport harmadik helyre utasította a magyar párost. A helyosztókon a franciákat még sikerült legyõzni 21-15, 21-16-ra, de a németek Philipp Kühne, Sven Walter kettõsét már nem. (21-18, 17-21, 21-15) Így be kellett érni a hatodik hellyel.

 A csapatok versenyével zárult a világbajnokság. Sokáig úgy tûnt, hogy érem nélkül térnek haza a magyar lábtoll-labdázók, de mérkõzésrõl-mérkõzésre jobban ment a játék, és a végén kis szerencsével nemcsak a nõi, de a férfi csapat is bronzérmes lehetett volna.

A nõi csapatban az újszászi Becskereki Barbara, Farkas Lilla, Vachal Krisztina és az egyéves sérülés után visszatérõ cserszegtomaji Kunics Réka alkotta a csapatot, akik két könnyû meccsel kezdtek. Franciaország 21-8, 21-5-ös és Mongólia 21-5, 21-4-es legyõzése nem jelentett gondot. Kína ellen a 21-11-es elsõ játszma után a második szettben Becskereki Barbara sáncolásaival, Farkas Lilla és Vachal Krisztina szép talpalásaival sokáig szoros volt a mérkõzés. (21-17.)

A csoport második helyért Makaó következett, az a Makaó, amely a korábbi világbajnokságokon rendszeresen a magyar csapat elõtt végzett. A távol-keletiek kezdtek jobban. 7-1-re elhúztak. A magyarok rendezték soraikat. Egyenlítettek, és magukhoz ragadták az irányítást. A 21-17-es játszma gyõzelem után felszabadulva játszva a második játszmát 21-11-re nyerve jutottak a négy közé. Az elõdöntõben a késõbbi világbajnok Vietnam volt az ellenfél. A vietnamiak 21-14, 21-13-ra nyertek.

A harmadik helyért Hongkonggal játszottak a lányok. A nagyon elszántan játszó magyar trió ragadta magához a kezdeményezést, ponterõsen támadtak, három-négy ponttal vezettek. Az elsõ játszma végén a hongkongiak nagy rohamot indítottak az egyenlítésért, de ezt sikerült kivédekezni, és 21-19-re megnyerni a szettet. A másodikban a szoros kezdés ellenére már nem volt esélyük a hongkongiaknak az extázisban játszó magyarok ellen. (21-17)

A férfiaknál három újszászi – Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Tóth Gábor – és nagykanizsaiak nagy tehetsége, Horváth Gergõ alkotta a csapatot. A selejtezõkben 21-12, 21-8-ra átgázoltak Tajvanon, és 21-3, 21-7-re Mongólián. A négy közé jutásért Franciaország sem jelentett akadályt. (21-13, 21-12)

Az elõdöntõben a késõbbi világbajnok Vietnam akadályozta meg a továbbjutást. (21-14, 21-10). A vb befejezõ mérkõzése a Kína – Magyarország férfi bronzmérkõzés volt. Az elsõ játszma a papírformának megfelelõen 21-10-re Kínáé volt. A második szettben megtáltosodtak a magyarok. Horváth Gergõ félelmetesen talpalt. Borított szerváival sem tudtak mit kezdeni a kínaiak. Becskereki Sándor sánca mellett nem tudták elrúgni a labdát. Herczeg Gábor szinte minden labdát felszedett, talpalásai is ponterõsek voltak. 22-20-szal sikerült az egyenlítés. A harmadik játszmára minden más mérkõzés befejezõdött a Luc Abalo csarnokban. Mindenki ott tolongott pálya mellett. Mindenki a meglepetést várta. Zúgott a Ria! Ria! Hungária! A kínaiak és a játékvezetõk kivételével mindenki a magyarokkal volt, akik 18-16-ig vezettek. Ekkor három, a kínaiaknak kedvezõ, vitatható játékvezetõi ítélet borzolta a kedélyeket, és máris 20-18 volt Kínának. Két mérkõzéslabdát kivédekezve 20-20-ra sikerült egyenlíteni. A vége nagy izgalmak között 24-22 Kína javára.

Nagy ázsiai fölény volt a világbajnokságon. Vietnam öt, Kína két világbajnokságot nyert. A 21 érembõl 19 Ázsiába került. Európából Franciaország és Magyarország nyert egy-egy bronzot. Magyarország egy bronzéremmel, három negyedik, két ötödik és egy hatodik helyezéssel a nemzetek pontversenyében legjobb európaiként a negyedik helyen végzett. A csapat legjobb pontszerzõje a négy versenyszámot vállaló Vachal Krisztina lett egy harmadik, két negyedik és egy ötödik helyezéssel. A férfiak legjobb pontszerzõje két negyedik helyezéssel Herczeg Gábor.

Farkas István, ifj. Fehér János és Kézér Zsolt játékvezetõként vett részt a világbajnokságon. Legtöbbet ifj. Fehér Jánost foglalkoztatták, aki sok selejtezõn, helyosztón, több elõdöntõben és két döntõben is közremûködött. A férfi egyéni döntõ vezetõbírója, a nõi páros forgásbírója volt.

A magyar csapat vezetõje, Fehér János, mint a Nemzetközi Lábtoll-labda Szövetség (ISF) egyik alelnöke a megnyitón, a záró ünnepségen és az eredményhirdetéseken végzett protokolláris feladatokat. Legkedvesebb feladata az volt, amikor átadhatta a magyar nõi csapatnak a bronzérmeket. Az ISF közgyûlést is tartott, ahol szabálymódosításról, a sportág gyorsabb fejlesztésérõl hangzottak el javaslatok. A közgyûlés feltételesen döntött a 2021. évi világbajnokság helyszínérõl. Ha október 31-ig nem lesz ázsiai jelentkezõ, Németország rendezheti a következõ vb-t.

Utazás közben

A repülõtéren

Repülõtéri átmozgatás

Sorsolás

A magyar csapat a megnyitón

A francia rendezõk és az ISF képviselõi. Balról a második Fehér János ISF alelnök

A 10. Lábtoll-labda Világbajnokság résztvevõi

A magyar válogatott

Kézér Zsolt, Farkas István, Becskereki Barbara, Horváth Gergõ, Lukács Márton, Kunics Réka, Huszár Emil, Vachal Krisztina, Herczeg Gábor, Farkas Lilla, Becskereki Sándor, Fehér János, Tóth Gábor és Takács Endre

Piros-fehér-zöldben

Tóth Gábor és algériai ellenfele

Szurkolók

A férfi egyéni döntõ játékvezetõi. Középen ifj. Fehér János

Férfi egyéni döntõ: Vezetõbíró: ifj. Fehér János

Férfi egyéni: 5. Tóth Gábor

Magyar, finn, francia, madagaszkári, német és mongol barátkozás

A kínai-magyar vegyes páros elõdöntõ után

Vegyes páros: 4. Herczeg Gábor és Vachal Krisztina

Lábtoll-labdázás a Szajna-parton

Kirándulás

Az Eiffel torony éjszaka

Lukács Márton és Huszár Emil a vietnámiak ellen

Becskereki Barbara és Vachal Krisztina

Huszár Emil sánca

Farkas István

Nõi páros: 4. Vachal Krisztina és Becskereki Barbara

Férfi páros: 6. Lukács Márton és Huszár Emil

ISF közgyûlés

Horváth Gergõ akcióban

A díjátadó: Fehér János

Nõi csapat: 3. Magyarország (Becskereki Barbara, Farkas Lilla, Vachal Krisztina, Kunics Réka)

A harmadik helyezett nõi csapat és a negyedik helyezett férfi csapat

Fotó: Baranyai Benett, Fehér János, ifj. Fehér János, Herczeg Gábor és Tóth Gábor