Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2011. : Hírek 2011. Május : Máj.27. Lábtoll-labdázás az amerikai kórussal. Újszász

Lábtoll-labdázás az amerikai kórussal

2011.május 27. Újszász

Egy tanár házaspár Pennsylvániából, Jane és Guy Croyle másfél évet töltöttek 2005-2006 folyamán az újszászi középiskolában vendégtanárként. Az iskolában és a településen második otthonukra találtak. Azóta, amint lehetõségük engedi, vissza-visszatérnek. S általában nem kettecskén. Legutóbb egy ötvenfõs csoporttal, idén pedig a pennsylvániai Juniata Egyetem Koncertkórusával töltöttek közel két hetet Magyarországon. Jane és Guy eltökélt szándéka, hogy környezetükben népszerûsítsék a magyar kultúrát, megismertessék az egyetemistákkal népünk hagyományait, szokásait. Mindezt oly módon látják hatékonynak, ahogyan õk maguk is megélték: a személyes tapasztalatszerzés útján. Ez az egyik oka annak, hogy az egyetem kórusát, ahol jelenleg dolgoznak, éppen Magyarországra hozták koncertezni. S hogy szálláshelyül, mintegy „bázisként” Újszászt választották, annak természetesen személyes kötõdésük az oka.

A kórus 2011. május 17-28. között egy hetet Magyarországon, öt napot Erdélyben töltött Csaknem minden este koncerteztek valamelyik közeli-távolabbi városban, többek között Jászberényben a Déryné Mûvelõdési Központban, Szolnokon a Belvárosi Plébániatemplomban, Kecskeméten a Református Templomban, Debrecenben a Református Nagytemplomban. A nagy sikerû búcsúkoncertnek május 27-én este az újszászi Református Templom adott helyet. Az énekesek Újszászon is ugyanazt a színvonalas programot adták elõ, mint amivel a világ más városaiban is felléptek.

Az újszászi koncert délelõttjén a tornacsarnokba is ellátogattak a kórus tagjai, ahol a lábtoll-labdázással ismerkedtek. Tóth Gábor vezetésével (angol hangja Juhász István), Barta Martin, Farkas Balázs, Hartyányi Dániel, Herczeg Gábor, Juhász István és Oszlányi Mercédesz mutatták be a lábtoll-labdázást a vendégeknek, majd kezdetét vette a közös játék.

Hartyányi Dániel

Herczeg Gábor és Tóth Gábor

Juhász István fordította Tóth Gábor ismertetõjét

Herczeg Gábor

A közönség egy része

Hartyányi Dániel és Juhász István

Páros játék

Játék a kórus tagjaival

Közös játék

Mindenki rúgta

Játék mezítláb

Mindenki mozgásban

Oszlányi Mercédesz segített az amerikai lányoknak

Mérkõzés

Nõi játék

Fotó: Szurmai Tibor