Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2016. : Hírek 2016. március : Már.12. Takács Tamás 50 éves. Hévíz

Takács Tamás 50 éves

2016. március 12. Hévíz

Március 12-én Hévízen családtagjai, barátai és sporttársai társaságában ünnepelte 50. születésnapját Takács Tamás, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség szakmai alelnöke, a Cserszegtomaji SK lábtoll-labda szakosztályának vezetõje, edzõje. Elõször családtagjai és rokonai köszöntötték. Fia, Máté az ötven évet bemutató fotókat vetített, amelyben sok lábtoll-labdás helyszín és sok lábtoll-labdázó is feltûnt. Utána a sporttársak, a tanítványok köszöntése következett. A cserszegtomaji felnõtt lábtoll-labdázók – Farsang Imre, Nagy Mátyás, Pál Dorina, Sillinger Zsanett, Udvari Boglárka – ajándékaik mellé megható sorokat, emlékezéseket, köszöneteket, verseket mellékeltek, amelyeket a meghatódott ünnepeltnek kellett felolvasnia. Nagy sikere volt az általuk ajándékozott EDZÕ 50 feliratú pólónak is. Az ünnepségen részt vett Fehér János, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség ügyvezetõ elnöke, aki köszöntõ beszédében méltatta Takács Tamás tevékenységét.

Március 11. fontos dátum a magyar lábtoll-labdázásban. 1966. március 11-én született Takács Tamás. Egy kicsit késõbb, 1995. március 11-én Újszászon alakult meg a Magyar Lábtoll-labda Szövetség. A 11 bûvös szám a lábtoll-labdázásban. 1999. november 11-én Hanoiban a Nemzetközi Lábtoll-labda Szövetség (ISF), 2003. augusztus 11-én Újszászon az Európai Lábtoll-labda Szövetség (SFE) megalakulása is a 11-es számhoz kapcsolódik. Tamás szerint ez nem véletlen.

Takács Tamással 1996 májusában ismerkedtem meg. Május 31-én és június 1-jén Csillebércen rendeztük az elsõ gyermek és serdülõ országos bajnokságot. Verseny közben telefonhoz hívtak. A vonal másik végén Takács Tamás érdeklõdött a lábtoll-labdázásról. Hol és mikor lehetne megnézni? Augusztus 2-3-át ajánlottam neki, mert július 27-tõl augusztus 3-ig rendeztük az 1. Hungarian Opent. A zárás a csillebérci táborban volt. Ott találkoztunk elõször. Tamás a versenyen kínai, német és magyar játékosakat láthatott. Már akkor jelezte, hogy Szombathelyen a TF kihelyezett tagozatán a lábtoll-labdázásról akar diploma dolgozatot írni. Szeptemberben néhány napot Újszászon töltött. Megnézte az edzésinket, a gyerekek között kérdõíves felmérést végzett. Néhány német nyelvû újságcikkel tudtam segíteni. Az edzés tapasztalatokból, a feldolgozott kérdõívekbõl és a cikkek fordításából elkészült az Egy népszerûsítésre váró sportág címû diploma dolgozat, amelyet Tamás 1997. január 13-án sikeresen megvédett. (A védésen, mint a dolgozat külsõ konzulense, én is jelen voltam.) Tamás dolgozata volt az elsõ magyar nyelvû szakmai munka a lábtoll-labdázásról. Azóta több dolgozat, szakmai írás készült, amelyek mind hivatkoznak Takács Tamás írására.

Az elméleti munka mellett a Zemplén DSE-ben megkezdõdött a lábtoll-labdázás. 1996-novemberében a felnõtt országos bajnokságon a Zemplén DSE két csapattal vett részt. Tamás a 13-14. helyen végzett Barócsi Andor, Szerdahelyi Zsolt, Takács Tamás összeállítású hármasban játszott. Megfontolt, lelkiismeretes munkával nagyon eredményes szakosztályt hozott létre. Legeredményesebb játékosai: Budavölgyi Veronika, Gozdán Ágota, Barócsi Andor, Hartai Attila sokszoros országos bajnokok, Európa-bajnokok, vb bronzérmesek. Nagykanizsai munkája mellett Beleznán, Szepetneken és Zalaszentgróton is népszerûsítette a lábtoll-labdázást. Aztán Keszthelyre költözött. Kanizsán Budavölgyi Kálmán folytatta a munkáját. Takács Tamás részt vett a keszthelyi lábtoll-labdázás beindításában, majd a cserszegtomaji Szabó István Általános Iskolában és a helyi sportkörben folytatta a lábtoll-labdázás oktatását. Itt a többszörös országos bajnok, Európa-bajnok és vb negyedik helyezett Mile Alexandra a legsikeresebb versenyzõje.

A Zala megyei lábtoll-labdázás szervezése mellett Tamás sok országos rendezvényt is szervezett. A résztvevõk számára máig emlékezetes az elsõ Ifjúsági Országos Bajnokság megrendezése Nagykanizsán 1997-ben. Öt éven keresztül a szenior bajnokságok és a hozzá kapcsolódó programok helyszíne Cserszegtomaj volt. Szervezett országos edzõtáborokat is gyerekeknek, felnõtteknek. Több nemzetközi versenyen, világbajnokságon, Kárpát-medence Kupán szövetségi kapitányként segítette a magyar lábtoll-labdázókat.

Kedves Tamás!

Köszönöm  a magyar lábtoll-labdázásért végzett áldozatos munkádat. A Magyar Lábtoll-labda Szövetség 50. születésnapodat egy emlékserleggel köszönti. További sok sikert és jó egészséget kívánok!

Takács Tamás

Takács Tamás és köszöntõi

Pezsgõ bontás

Takács Tamás szülei és a cserszegtomaji lábtol-labdázók

Pál Dorina, Sillinger Zsanett és Nagy Mátyás

Farsang Imre és Nagy Mátyás

Pál Dorina

Udvari Boglárka és Takács Tamás

Ez bizony 50

Az elsõ embléma még Nagykanizsáról

Takács Tamás és felesége, Mariann

Takács Tamás a cserszegtomaji labdarúgókkal és lábtoll-labdázókkal

Takács Tamás és sporttársai

Családi kép

Takács Tamás feleségével, fiaival és szüleivel

Az ünnepség résztvevõi

Az ünnepi torták

Takács Tamás 50 éves

Fotó: Fehér János, Nagy Mátyás, Takács Máté