Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2022. : Feb. 10. 350-en lábtoll-labdáztak. Kiskunlacháza

350-en lábtoll-labdáztak

2022. február 10. Kiskunlacháza

Az elmúlt 25 évben a lábtoll-labdázás népszerûsítésére sok iskolában jártunk, sok bemutatót tartottunk, az egyik legemlékezetesebbet február 10-én Kiskunlacházán, az Érdi Szakképzési Centrum Kiskunlacházi Technikum és Szakképzõ Iskolában. A kiskunlacházi bemutató azért volt különleges, mert Kovács Anna testnevelõ meghívására egy olyan iskolában lábtoll-labdáztunk, amelynek érthetetlen módon nincs tornaterme, pedig az iskola nagysága, létszáma ezt bõven indokolná. Tornaterem hiányában bizonyíthattuk, hogy lábtoll-labdázni szinte mindenütt lehet. A Budapesttõl 40 kilométerre lévõ kisváros középiskolájában a folyosókon, az ebédlõben és még szabadtéren is rúgtuk a toll-labdát. Az iskola testnevelõ tanárai és tanulói nagy lelkesedéssel ismerkedtek a számukra új sportággal, amelyet Fehér János vezetésével az Újszászi VVSE versenyzõi – Bubori Hajnalka, Diós Letícia, Fajkó Márk, Farkas Lilla, Jónás Károly Krisztián, Köböl Richárd, Zsigmond Tamás – mutattak be. Egymás után öt bemutató zajlott, amelyen egy idõben több osztály is részt vett. Fehér János rövid sportág és játékszabály ismertetõje után a különbözõ rúgások és labdaérintések bemutatása következett. Farkas Lilla és Diós Letícia labdakezelése sok tapsot kapott Nagy sikert aratott Jónás Károly Krisztián és Zsigmond Tamás forgással, guggolással, fekvõtámasszal nehezített páros passzolgatása is. A szûk és alacsony helyszín ellenére két labdával is tudtak játszani. A körjátékokban, az indiánozásban, a csapat, a páros és az egyéni játékban minden újszászi szerepet kapott.

A bemutató után a kiskunlacháziak következtek. Elõször irányítással és az újszásziak segítségével ismerkedtek a kínai eredetû sportággal. Hamar ráéreztek játékra és csoportokban, párokban és csapatokban rúgták a toll-labdát. Volt, amikor 36 labda szállt az iskola folyosóin, és senki nem rúgta ki az ablakot.

Az újszásziak zsonglõrködése után a kiskunlacháziak ajánlatot kaptak, hogy aki megcsinálja a „világkört” az kap a sikeres teljesítésért egy labdát. Elõször mindenki elzárkózott, mondván „ezt lehetetlen megcsinálni”. Rövid gyakorlás után azonban többen felbátorodtak és a focista múltjukra alapozva bemutatták a körzést. Elsõként a 11.-es Meggyes László teljesítette sikeresen a világkört. Utána a 10.-es Kovács Áron és 11.-es Orbán János is szép körzéseket produkált. Mindhárman labdát kaptak a további gyakorláshoz. A lányok közül a 9.-es, bolti eladónak tanuló Kunu Rebeka kapott labdát kitartó és ügyes játékáért.

A közel ötórás, jó hangulatú lábtoll-labdázás után, a tapasztalatok összegzése során Kovács Anna és Beischlag-Deli Péter testnevelõk közel 350 tanuló részvételét számolták össze.

Remélhetõleg a kiskunlacházi példa nyomán máshol is kedvet kapnak a folyosói lábtoll-labdázáshoz.

Fehér János

Farkas Lilla

Az elsõ foglalkozás résztvevõi

Farkas Lilla és Diós Letícia

Egyelõre megfigyelõként

Csapatjáték

Az elsõ kiskunlacházi rúgások

Mindenki mozgásban

Ügyes lányok

Játék a tanári elõtt

Jónás Károly Krisztián és Beischlag-Deli Péter testnevelõ tanár

Körjáték

Száll a labda

Megérkezett a második turnus

Jónás Károly Krisztián és Zsigmond Tamás fekvõtámasszal nehezített passzolgatása

Ebéd

Ebéd utáni játék két labdával

Körjáték

Jónás Károly Krisztián

Farkas Lilla és Zsigmond Tamás

Diós Letícia, Jónás Károly Krisztián és Bubori Hajnalka

Újabb érdeklõdõk

Játék szûk helyen

Konzultáció

Játék háló felett

Játék a bejáratnál

Játék az udvaron

Dekázás

Egy újabb osztály

Játék párban

Játék az emeleti folyosón

Játék pad felett

Az Újszászi VVSE bemutató csapata: Jónás Károly Krisztián, Fajkó Márk, Zsigmond Tamás, Farkas Lilla, Bubori Hajnalka, Diós Letícia és Köböl Richárd

Fehér János

Beischlag-Deli Péter, Kovács Anna és Fehér János

A bemutató csapat és a program szervezõi (középen): Beischlag-Deli Péter és Kovács Anna

Közös kép a 9.C-vel

Kovács Áron világkör kísérlete

Elsõként Meggyes Lászlónak sikerült a világkör

Kovács Áron teljesítette a világkört

Orbán János  teljesítette a világkört

Kunu Rebeka ügyes és kitartó játékáért kapott labdát

Fotó: Farkas Lilla, Fehér János és Kovács Anna