Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2023. : Ápr. 04. 22 iskola 115 versenyzője az Országos Diákolimpiai Döntőn. Mohács

22 iskola 115 versenyzõje az Országos Diákolimpiai Döntõn

2023. április 04. Mohács

2023. április 4-én Mohácson rendeztük az V. és VI. korcsoportosok számára az Országos Diákolimpiai Döntõt. A vármegyei fordulók után Baranya vármegye, Csongrád-Csanád vármegye, Fejér vármegye, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, Pest vármegye és Zala vármegye középiskolás diákjai érkeztek az országos megmérettetésre. A népes mezõnyben sok olyan versenyzõvel találkoztunk, akik rendszeresen indulnak az országos versenyrendszerben. Akadtak olyanok is, akik osztálytársaik, iskolatársaik hatására kezdtek készülni a megyei majd országos fordulóra és rutinosabb társaikkal együtt játszva tudtak a lábtoll-labdázásban olyan tapasztalatot és élményt szerezni, mely a diákolimpiai rendszer nélkül elképzelhetetlen lenne. A sportág számára emiatt is nagyon fontos ez a szintû megmérettetés.

Az Országos Diákolimpiai Döntõn 22 iskola 40 lány és 75 fiú diákja versenyzett, sokszor felnõtt szintû játékkal izgalmas és fordulatos meccseket játszva. Az V. korcsoportban a Baranya Megyei SZC II. Béla Technikum és Kollégiumot képviselve Troszt Fanni, Erdei Andrea, Pintér Zsuzsanna és Török Titánia szerezték meg a gyõzelmet a PTE Szociális és Egészségügyi Technikum és Szakképzõ Iskola csapata, Tamasics Lilla, Szabó Hanna és Brenner Petra ellen. A fiúknál a Szolnoki SZC Rózsa Imre Technikum diákjai, Jónás Károly Krisztián, Kulcsár Zalán és Szentpéteri Tamás mérkõzés és játszmaveszteség nélkül jutott az elsõ helyre. A fináléban a DSZC Dunaferr Technikum és Szakképzõ Iskola játékosait, Csatári Ábel Istvánt, Kattári Dávidot és Kovács Krisztiánt gyõzték le. A VI. korcsoportban a lányoknál a házigazda Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnáziumot képviselõ Benczenleitner Réka, Jakab Emma és Lendvai Dalma nyertek szoros mérkõzések eredményeként. A hasonló szinten játszó csapatok között rendezett körmérkõzéses rendszerben kialakult körbeverésbõl ezüstérmesként a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképzõ Iskola színeiben játszó Csenki Sára, Tóth Adrienn és Virág Viktória kerültek ki, bronzérmesként pedig a Szegedi SZC Móravárosi Szakképzõ Iskola csapata: Balogh Nikolett, Gazdag Petra és Hegedûs Petra. A tizennégy csapatos fiú mezõnyben a fiatalabb korosztályhoz hasonlóan, itt is a Szolnoki SZC Rózsa Imre Technikuma állhatott a dobogó legmagasabb fokára. Konka Dániel, Rab Alexander és Zsigmond Tamás csapata ünnepelhetett bajnoki címet.

A csapatversenyt egyéni követte. A fõtáblás rendszerben egymást követték a jó hangulatú, izgalmas meccsek. Az elõdöntõkre és döntõkre már csak az igazán motivált és rutinos játékosok maradtak versenyben. Közöttük látványos mérkõzések során dõltek el a diákolimpiai bajnoki címek. Az V. korcsoportos lányok között Belovári Panna, a Hévizi Bibó István Gimnázium és Kollégium tanulója lendületes, dinamikus játékával és pontos labdahelyezéssel gyõzte le Pál Diána Lillát, aki a keszthelyi Vajda János Gimnázium diákja. Érdekesség, hogy a mérkõzõ felek egyben klubtársak is, mindketten a Cserszegtomaji SK játékosai. A dobogó harmadik fokára Bubori Hajnalka (Szolnoki Szolgáltatási SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképzõ Iskolája) és Hegedûs Petra (Szegedi SZC Móravárosi Szakképzõ Iskola) állhattak. A harminckét V. korcsoportos fiú egyénizõ közül Palotás Dominik, a keszthelyi Vajda János Gimnázium színeiben szerezte meg a gyõzelmet gyors és taktikus játékkal egyik legjobb barátja és ellenfele, Kulcsár Zalán (Szolnoki SZC Rózsa Imre Technikum) ellen döntõzve. Az elõdöntõkben Dominik Jónás Károly Krisztián (Szolnoki SZC Rózsa Imre Technikum), Zalán Kattári Dávid (DSZC Dunaferr Technikum és Szakképzõ Iskola) ellen küzdöttek meg.

A VI. korcsoportban Horváth Lili (Keszthely, Vajda János Gimnázium) a döntõben a pusztaszeri származású Buki Napsugár (Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium) ellen nyert 2:0 szettarányban. A harmadik helyet Lendvai Dalma (Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium) és Breszkó Viktória (Karcagi SZC Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium) ünnepelhették. A fiúk népes mezõnyében a felnõttek között is kiválóan teljesítõ Rab Alexander szerzett bajnoki címet. Alex az újszászi Szolnoki SZC Rózsa Imre Technikum tanulója. A döntõben klubtársa, a Szolnoki SZC Petõfi Sándor Építészeti és Faipari Technikum és Szakképzõ Iskolában tanuló látványosan játszó Czétényi Krisztián ellen szerzett 15-8, 15-10 arányú gyõzelmet. Megismételve ezzel a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei döntõ végeredményét. Oláh Szabolcs (Ceglédi SzC Nagykátai Ipari Szakképzõ Iskola) és Mezei Gábor (Egri Fõegyházmegye Szent József Technikum) tápióbicskei származású versenyzõk bronzérmet szereztek.

Összességében sikeresnek tekinthetjük a versenyt. A diákolimpiai bajnoki címek eldöntése mellett a sportág népszerûsítése, a közösségi élmény teremtése is fontos szempont számunkra. A mohácsi Kisfaludy Károly Gimnáziumának tornacsarnoka is kiváló versenyhelyszínnek bizonyult. Ezzel az eseménnyel megalapoztuk a további együttmûködés lehetõségét is. A II.-IV. korcsoportos Országos Diákolimpiai Döntõt májusban a Fejér vármegyei Seregélyesen rendezzük. Köszönjük szépen a magyar Diáksport Szövetség együttmûködését, a részt vevõ középiskolák, testnevelés tanárok munkáját, és a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnáziumnak a színvonalas versenyrendezési lehetõséget és helyszínt.

Farkas Lilla

A részletes eredmények, ágrajzok