Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2011. : Hírek 2011. Február : Feb.21. Lábtoll-labda a sajtótájékoztatón. Budapest

Lábtoll-labda a sajtótájékoztatón

2011. február 21-22. Budapest

Az Európai Bizottság Budapesten rendezte az EU éves Sport Fórumát. Czene Attila, a Nemzeti Erõforrás Minisztérium sportért felelõs államtitkára nyitotta meg az EU Sport Fórumot, amelyet az Európai Bizottság 2011. február 21-22-én, Budapesten rendezett részben kapcsolódva a magyar elnökség által Gödöllõn tartandó informális sportminiszteri értekezlethez.

Az Európai Bizottság által megrendezett két napos Fórumon a sport jelenét és jövõbeli lehetõségeit elemezték az európai, nemzeti és nemzetközi sportszervezetek vezetõi. A zárt ajtók mögött − az európai sportszervezetek több száz vezetõ képviselõjének részvételével − zajló rendezvény fõ témáját a 2011. január 18-án megjelent sportról szóló uniós közlemény adta.

Az eseményen többek között részt vett Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvûségért, ifjúságért és sportért felelõs biztosa, David Howman, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) fõigazgatója és Ivo Belet, az Európai Parlament sportért felelõs szakbizottságának képviselõje is. A Fórum résztvevõi részletes tájékoztatást kaptak azokról a több országot érintõ projektekrõl, amelyek az „Elõkészítõ Intézkedések a sport területén” címû pályázat közösségi forrásaiból az elmúlt két évben valósulhattak meg. Az elérni kívánt jövõbeni sport keretprogramhoz hasonlóan az elõkészítõ intézkedések olyan területeken adtak és adnak pályázati úton anyagi támogatást, ahol uniós többletérték keletkezik, túllépve az egyes országok nemzeti programjain.

Androulla Vassiliou, David Howman, Ivo Belet és Dennis Abbott, Androulla Vassiliou biztos asszony szóvivõje a Sport Fórum résztvevõinek és az Európai Unió sportminiszterek delegációinak együttes ülése elõtt Czene Attilával közösen sajtótájékoztatót tartott.

 A sajtótájékoztatón a sportért felelõs államtitkár elmondta, hogy „Az elmúlt két évben számos magyar szervezet pályázott sikerrel közösségi forrásokra. Képviselõik (így például a TF, a Nemzeti Sportszövetség, vagy a Lábtoll-labda Szövetség pályázati menedzsmentjének illetékesei) meghívást kaptak a Sport Fórumra is. Az õ sikereik, tapasztalataik remélhetõleg, tanulságként szolgálnak majd, s meghozzák a kedvet ahhoz, hogy mások is megmérettessék magukat az uniós pályázatokon. Hiszen nem csupán új és önálló, hanem már létezõ programokon belül is nyerhetõ finanszírozás, olyan tevékenységre is akár, amelyben megjelenik a közös európai érték. A sport e célok elérésére kiválóan alkalmas: csökkenti a kirekesztettséget és segít a hátrányos helyzetûek társadalmi integrációjában, az egészség megõrzésében.”

Sportért Felelõs Államtitkárság

Nemzeti Erõforrás Minisztérium