Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2018. : Hírek 2018. július : Júl. 20. Nemzetközi edzőtábor. Újsszász

Nemzetközi edzõtábor

2018. július 20. Újszász

A 23. Hungarian Openre együtt edzettek a német és magyar fiatalok Újszászon. A 2018. július 16. és július 20. közötti nemzetközi edzõtáborra nagy tervekkel készültek mind a magyar, mind a külföldi lábtoll-labdázók. Az ötlet a 2017-es hongkongi világbajnokságon született meg. A kezdeti tervek szerint 2005 és 1999 között született kínai, német, francia olasz és magyar fiatalok részvételével valósult volna meg a program. Az európai fiataloknak lehetõségük lett volna új edzésmódszereket, új mozdulatokat elsajátítani a felkészült ázsiai edzõktõl. Csereprogram keretében az európaiaknak késõbb lehetõségük lett volna Kínába utazni.

A kínai csapatnak azonban problémája adódott a vízummal, valamint a francia és olasz lábtoll-labdázók is lemondták az edzõtábort. A németek ugyan a tervezettnél kisebb létszámmal, de július 15-én megérkeztek Magyarországra. A német Franziska Schönfeld, Marie von Rüden és Tim von Rüden változatos edzéseken vehetett részt az újszászi fiatalokkal együtt. A hazai utánpótlást Bakó Lili, Farkas Lilla, Galambos László, Kenyeres Krisztián, Rézmûves Márkó és Tõzsér Csaba képviselték. Segítõként Berkó Sándor felnõtt játékos közremûködött.

Négy napon keresztül napi két foglalkozás volt, majd a verseny elõtti napon már csak egy átmozgató jellegû délelõtti edzés volt. A nyitó tréninget az edzõtábort is megszervezõ Fehér János tartotta. A labdabiztosságot fejlesztõ gyakorlatok és az alapérintések gyakorlása következett a bemelegítés után. Fehér János dekázóverseny keretében felmérte, hogy milyen állapotban, mekkora labdabiztossággal érkeztek a fiatalok az edzõtáborba. Délután az európai lábtoll-labdázás megteremtõje, Peter von Rüden izgalmas edzést tartott. A nyújtó- lazító gyakorlatok nagy hajlékonyságot, lazaságot igényeltek. A játékosok szerint a combhajlító izmot erõsítõ majd nyújtó gyakorlat volt a legnehezebb.

A keddi edzést az edzõtáborban játékosként is részt vevõ Farkas Lilla tartotta. Koordinációs létra, valamint a pályán elhelyezett bóják segítségével fejlesztette a résztvevõk gyorsaságát, koordinációját, egyensúlyát és láberejét. Az edzõtábor keretében azonban nemcsak az edzésekre fektettek nagy hangsúlyt, hanem a közösség összekovácsolására is. A kedd délutánt a jászboldogházi strandon töltötték a lábtoll-labdázók. A vízben való hûsölés mellett foci és lábtoll meccset is játszottak. Hazaindulás elõtt lángossal pótolták az elégetett kalóriákat.

Szerdán Peter von Rüden a labdabiztosságot és a játékosok pályán való gyors mozgását fejlesztette. A délutáni edzésen a 156-szoros magyar válogatott Tóth Gábor talpalni tanította a játékosokat különbözõ érdekes feladatok segítségével. A legkedveltebb feladat az volt, amikor egy oszlopba álltak a játékosok, a levegõben fej fölötti magasságban tartották a labdákat, és egy játékosnak végig kellett menni az oszlop mentén úgy, hogy minden labdát letalpalt.

Csütörtökön szintén a labdakezelést és a támadó rúgásokat fejlesztette Tóth Gábor, majd a délutáni foglalkozáson Berkó Sándor dinamikus, reflexeket javító edzést tartott a labdakészítõ játszóházból visszaérkezõ edzõtáborozóknak. A pénteki edzésen Farkas Lilla a rövid bemelegítése után egyéni és csapatmérkõzéseket játszottak a fiatalok. Az edzés végén Fehér János egy dekázó verseny során felmérte, hogy mennyit fejlõdtek az ötödik nap végére a lábtoll-labdázók. Mindenkin látszott a fáradtság, de a labdabiztosságuk is javult, és nemzetközi barátságokat kötöttek.

Farkas Lilla

Fagyizás

Nyújtás

Franziska Schönfeld és Farkas Lilla

Nyújtás

Futógyakorlat

Indiánszökdelés

Már megint nyújtás

Talpalás

Talpalás gyakorlás

Lehet választani

Magasra a lábat!

Talpalás hálónál

Páros gyakorlás

Nyújtás

Nyújtás nélkül nincs lábtoll-labdázás

Kézenfogós páros

Szerva

Tim von Rüden, Galambos László, Franziska Schönfeld, Fehér János, Farkas Lilla és Marie von Rüden

Dekázás

Német-olasz csapat

Galambos László, Fehér János, Farkas Lilla, Tóth Gábor, Tim von Rüden, Franziska Schönfeld, Marie von Rüden és Peter von Rüden

Fotó: Ursula Schönfeld