Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2013. : Hírek 2013. augusztus : Aug.9. Magyarország – Kína 7-1. Újszász

Magyarország – Kína 7-1

2013. augusztus 9. Újszász

Nagy érdeklõdés elõzte meg az augusztus 9-én Újszászon rendezett Magyarország – Kína országok közötti válogatott lábtoll-labda mérkõzést. A világ legjobbjainak számító kínaiak az 1996-os Hungarian Open és a 2007-es szolnoki világbajnokság után harmadik alkalommal érkeztek Magyarországra. Magyar csapatok, magyar játékosok a két hazai rendezésû eseményen kívül a világbajnokságokon, a German és a French Openen többször mérkõztek kínaiakkal. Az összecsapások többségén a kínaiak nyertek. Azonban Tóth Gábornak a German Opent, Herczeg Gábornak németországi utánpótlás tornát sikerült kínai versenyzõ legyõzésével nyernie.

A találkozó a csapatok bevonulásával kezdõdött. Magyarországot a vietnami világbajnokságra készülõ borjádi, cserszegtomaji és újszászi versenyzõk képviselték. Kékbe öltözött utánpótlás versenyzõk vezették be a kínai és a magyar játékosokat. Bemutatásuk után felhangzott a kínai és a magyar himnusz. A himnuszok után az utánpótlás versenyzõk az „indián” játékban mutatták meg ügyességüket. A gyõztes Kanalas Renátó lett. Utána ugyancsak õ szórakoztatta a közönséget remek zsonglõr gyakorlatával.

A két ország közötti nyolc mérkõzésbõl álló erõpróba a férfi hármassal kezdõdött. Himmer János, Kleics Dávid, Nyisztor Zoltán, Pop Valentin, Wágner Gábor - Li Yuying, Wang Junkui, Zhang Qi, Huang Xuekui 21-16, 21-18. A borjádi fiúk a közönség lelkes biztatása, Kovács Tibor – a szolnoki Aktív rádió riportere – kommentálása és Kasza József zenei aláfestése mellett  jó játékkal nyerték az elsõ mérkõzést.

A nõi hármasok mérkõzésén látszott, hogy a kínaiak szokásuktól eltérõen nem a legjobbjaikat hozták el. (Mint késõbb kiderült a shanghai mûszaki egyetem versenyzõi képviselték Kínát.) Így nagyon könnyû dolga volt az Ézsiás Kitti, Joó Anett, Makai Gréta, Vágó Henriett összeállítású csapatnak Yu Jing, Zhang Yuan, Zhang Huiyu ellenében (21-2, 21-6).

A magyar fölény folytatódott a férfi párosban Himmer János, Kleics Dávid – Wang Junkui, Zhang Qi 21-8, 21-15, a nõi párosban Ézsiás Kitti, Makai Gréta – Yu Jing, Zhang Yuan 21-7, 21-10 és a vegyes párosban Herczeg Gábor, Ézsiás Kitti – Li Yuying, Yu Jing 21-10, 21-13

A férfi egyéniben aztán Li Yuying megmutatta, milyen is a kínai lábtoll-labdázás. Toronymagasra felugorva talpalt, ollózott és nyert 21-18, 21-16-ra Tóth Gábor ellen.

Egy könnyû nõi egyéni (Mile Alexandra - Zhang Huiyu 21-4, 21-4) után a befejezõ férfi hármas látványos, küzdelmes játékot hozott. A kínaiak a hosszú utazásból és a nyolc óra idõeltolódásból felébredve két jó játszmát produkáltak. A másodikat meg is nyerték. Az elsõ szorosan, a harmadik fölényesen az újszásziaké volt.

Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Kézér Zsolt, Tóth Gábor – Li Yuying, Wang Junkui, Zhang Qi, Huang Xuekui 23-21, 19-21, 21-12. A végeredmény 7-1 Magyarország javára. A játék, az eredmény lendületet adhat a világbajnokságra. Ám valószínû, hogy a kínai profik visszavágásra nem kell sokáig várni.

Magyarország csapata

Bevonulás

A kínai fõiskolás válogatott

A kínaiak és az újszászi utánpótlás

Kína

Indiánozás

Farkas Lilla

Kovács Márton

Kanalas Renátó zsonglõrködése

A kínai férfi csapat

Magyarország képviseletében Borjád SE férfi csapata

Kínai talpalás

Magyarország képviseletében az Újszászi VVSE nõi csapata

Nõi hármas mérkõzés

Férfi páros mérkõzés

Vegyes páros

Li Yuying - Tóth Gábor

Zhang Huiyu - Mile Alexandra

Kínai támadás

Kasza József és Kovács Tibor

Fotó: Fehér Judit