Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2019. : Júl. 21. 24. Hungarian Open. Újszász

24. Hungarian Open

2019. július 21. Újszász

Július 20-tól július 23-ig Újszászon kilenc ország – Ausztria, Csehország, Franciaország, Hongkong, Magyarország, Németország, Olaszország, Szerbia, Szlovákia, 180 versenyzõjének részvételével zajlottak a 24. Nyílt Magyar Nemzetközi Lábtoll-labda Bajnokság, a Hungarian Open eseményei. A csapatok zenés felvonulása után a Vörösmarty Mihály Általános Iskola udvarán Fehér János, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség ügyvezetõ elnöke, a verseny fõrendezõje köszöntötte a felsorakozott versenyzõket, majd Dobozi Róbert, Újszász Város polgármestere kellemes újszászi tartózkodást és jó játékot kívánva megnyitotta versenyt. Peter von Rüden, az Európai Lábtoll-labda Szövetség (SFE) elnöke az újszászi verseny fontosságáról, hagyományairól és az újszászi vendégszeretettrõl szólt.

A megnyitó után 33 férfi és 12 nõi csapat kezdte meg a küzdelmeket.  A férfiak nyolc, a nõk két csoportban rangsoroló körmérkõzéseket játszottak. A csoport elsõk és a másodikak az érmekért, a többiek a minél jobb helyezésekért játszottak.

 Mindenki a hongkongiak játékára volt kíváncsi, akik nagyon látványosan játszották az ázsiai stílust. Pontos összjátékkal, magas feladásokkal hozták helyzetbe egymást, és magasra felugorva ollózták a labdát, de inkább szépen, mint eredményesen játszottak. Elmaradva a várakozástól, az 1. számú férfi csapatuk 6., a 2. számú 9. helyezést ért el. A hongkongiak közül a nõk – Ho Yin Chiu, Cheng Yuen, Lam Yuen Ping, Tai Pui Hei, Chan Lam – szerepeltek a legjobban, a harmadik helyen végeztek. A nõi versenyt egy nemzetközi csapat nyerte, amelyben Farkas Lilla (Újszász) Kunics Réka (Cserszegtomaj), a szlovákiai Bagos Viktória (Királyhelmec) és a német Lina Marie Kurenbach (Flying Feet Haspe) játszott. Õk az Újszász-Pusztaszer vegyes csapatot – Héder-Vágó Henriett, Hornyák Erzsébet, Szaszkó Dorka, Horváth Orsolya, Németh Barbara – verték a döntõben 2-0-ra. (21-15, 21-15)

A férfiaknál megvédte bajnoki címét az Újszászi VVSE Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Kézér Zsolt, Tóth Gábor összeállítású csapata. A címvédésért nagyon meg kellett harcolniuk. A nyolc közé még könnyedén bejutottak. A négy közé jutásért Hongkong 1-el játszottak. Az elsõ játszmában egy-két ponttal végig Hongkong vezetett. 20-18-nál játszmalabdájuk volt, amit az újszásziak hárítottak. 20-19 után a következõ pont is a hazaiaké volt. 20-20 után felváltva estek a pontok. A 24. pont Becskereki Sándor remek sáncolásából visszapattanó labdából született. A végén sikerült az utolsó pontot is begyötörni, és 25-23-ra nyertek az újszásziak. A második játszmában könnyen megadták magukat a hongkongiak. (21-15).

A döntõbe jutásért a német válogatottal azonos FFC Hagennel mérkõztek az ÚVVSE versenyzõi. Az FFC nagy iramban kezdte a mérkõzést, és a lehetséges négy érintés helyett kettõbõl vagy háromból indítottak gyors támadásokat. David Zentarra szinte hibátlanul vágta az újszászi térfélre a labdákat. 19-11-re vezettek a németek, amikor sikerült 19-17-re felzárkózni, de az egyenlítés már nem jött össze. 21-17-re elment az elsõ játszma. A második játszmát is a németek kezdték jobban. 15-nél sikerült õket utolérni. Herczeg sokat javult védekezésben, és a keresztbe ütéseit nem tudták fogni a németek. Becskereki nagyon jól sáncolt. 21-17-tel sikerült egalizálni. A harmadik játszmát már az újszásziak irányították. 7-2-re elhúztak, és az öt pontos elõnyt végig tartva, 21-16-tal jutottak a döntõbe. Visszavágó az augusztusi világbajnokságon.

A másik ágon a négy közé jutásért a két nagykanizsai csapat mérkõzött. A sportág nagy tehetsége, Horváth Gergõ által vezényelt Farkas Balázs, Horváth Gergõ, Lukács Benedek trió gyõzött 21-16, 21-12-re, akiknek az elõdöntõben az újszásziak dr. Bogár László, Csák Dávid, Kökény Zoltán, Nózsi Péter összeállítású csapata volt az ellenfelük. Amíg Nózsi bírta erõvel, addig a látványos, felugrásból végzett talpalásaival, lerúgásaival vitte csapatát. Az elsõ szettet meg is nyerték 21-15-re. A második és a harmadik játszmára elfogyott az erõ, és szétcsúszott a csapat. Nagykanizsa könnyedén nyerte a második és a harmadik szettet. (21-16, 21-12).

A döntõ elsõ játszmájában Horváth Gergõ bombaerõs talpalásaival elhúztak a nagykanizsaiak. A második játszma elején sem találták a kanizsai támadások ellenszerét az újszásziak. 10-5-re ment Kanizsa, amikor Tóth Gáborék ráéreztek a játékra.  Becskereki Sándor sáncán alig ment át labda. Ha mégis elment mellette néhány, akkor Tóth Gábor és Herczeg Gábor hatástalanította azokat, és már indították belõle az ellentámadást. 15-15-nél utolérték ellenfelüke,t és 21-19-el nyerték a játszmát. A harmadik szettben már az történt a pályán, amit õk akartak. 21-14-es harmadik játszmával nyerték a versenyt. Ez – egy megszakítással - az ötödik Hungarian Open gyõzelmük.

A harmadik helyért két fáradt csapat játszott. Szoros mérkõzés után Nózsiék állhattak a dobogón. A németeknek „a legjobb külföldi csapat” cím jutott.

A versenyt meglátogatta Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelõs kormánybiztos, akinek nagyon tetszett a lábtoll-labdázás. Néhány rúgás erejéig felesége, Dobozi Róbert és Fehér János társaságában ki is próbálta a toll-labda rúgását.

24. Hungarian Open

Férfi csapat (33): 1. Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Kézér Zsolt, Tóth Gábor (Újszászi VVSE), 2. Farkas Balázs, Horváth Gergõ, Lukács Benedek (Nagykanizsa ZSE), döntõ: 18-21, 21-19, 21-14, 3. dr. Bogár László, Csák Dávid, Kökény Zoltán, Nózsi Péter (Újszászi VVSE), 4. Stefan Blank, Christopher Zentarra, David Zentarra (FFC Hagen). Mérkõzés a harmadik helyért 19-21, 21-14, 22-20.

Nõi csapat: 1. Bagos Viktória (Királyhelemec), Farkas Lilla (Újszász), Kunics Réka Cserszegtomaj), Lina Marie Kurenbach (Flying Feet Haspe), 2. Héder-Vágó Henriett, Hornyák Erzsébet, Szaszkó Dorka (Újszászi VVSE), Horváth Orsolya, Németh Barbara (Pusztaszer PISZE SE), döntõ: 21-15, 21-15, 3. Ho Yin Chiu, Cheng Yuen, Lam Yuen Ping, Tai Pui Hei, Chan Lam (Hongkong), 4. Honti Lívia, Lõrincz Bettina, Malatinszki Viktória, Szigedi Barbara, Szigedi Hanna (Tápióbicske ST). Mérkõzés a harmadik helyért: 21-16, 21-13.