Skip Navigation LinksFőoldal : Hírek : 2010. : Hírek 2010. Május : Máj.9. Herczeg Gábor sportágtörténeti győzelme. Hagen

Herczeg Gábor sportágtörténeti gyõzelme

2010. május 9-10. Hagen

Eredmények ...

Negyvenedik születésnapját ünnepli a hageni SV Haspe 70 sportegyesület. A négy szakosztályban – kosárlabda, lábtoll-labda, gyermektorna és fitnesz – közel négyszáz sportolót foglalkoztató hageni kék-sárgák lábtoll-labda részlege, amelynek vezetõje Peter von Rüden a jubileum alkalmából május 9-10-én „Négy ország tornája” néven nemzetközi lábtoll-labda versenyt szervezett, amelyre a világ legjobb lábtoll-labdázó nemzeteinek képviseletében Kína, Vietnam, Magyarország és Németország húsz évnél nem idõsebb versenyzõi kaptak meghívást.

A magyar U-20-as válogatott Herczeg Gábor, Joó Richárd, Köböl Áron, Szûcs Gergely, Tóth Roland (Újszászi VVSE) és Huszár Emil (Nagykanizsa ZSE) Fehér János fõtitkár és Tóth Gábor utánpótlás szövetségi kapitány vezetésével utazott Hagenba. Már a vonatos utazás sok érdekességgel szolgált. A vonatok tisztasága, pontossága mellett lenyûgözõ volt 300 kilométeres sebességû száguldásuk.

A verseny elõtti nap délelõttjén dr. Hans-Dieter Fischer fõpolgármester fogadta a torna résztvevõit, akik a fogadás végén beírták nevüket a város emlékkönyvébe. A délután városnézéssel telt. A magyar csapat Hohenlimburg kastélyába látogatott, amelyet nehéz hegyi sétával értek el. Este a négy ország versenyzõinek közös edzésén sikerült mindenkivel megmérkõzni és a kínaiak valamint a németek ellen gyõzni is.

Az edzés után a magyar lábtoll-labdázók régi barátja, Michael Nölle hívta meg a csapatot vacsorára és egy kis zenehallgatásra.

Május 9-én a csapatok felvonulása és a nemzeti himnuszok eljátszása után a kínai Zhao Siying zsonglõrködésével kezdõdött a lábtoll-labdázás. A kínai fiú különleges trükköket, labdakörzéseket, labdamegállításokat mutatott be. Két és háromlabdás, valamint ugrálókötelezés közbeni gyakorlatokkal kápráztatta el a közönséget.

A nyitómérkõzést Németország és Vietnam csapatai játszották. Vietnam könnyedén nyert. (21-15, 21-13). Utána a Kína – Magyarország mérkõzés következett. A magyar csapat Herczeg Gábor, Huszár Emil, Szûcs Gergely összeállításban lépett pályára: Az elsõ játszmát a kínaiak nyerték. (21-18). A második játszmában Tóth Gábor taktikai utasításait pontosan végrehajtva, jó csapatmunkával egyenlítettek a magyarok (22-20). A döntõ játszmára azonban elfáradt a magyar hármas, és 21-14-re nyertek a kínaiak.

Egy újabb zsonglõr bemutató után az egyéni nyitómérkõzés következett: Herczeg Gábor – Li Shiwen (Kína). A kínai versenyzõ az elsõ játszma elején négy-öt pontos elõnyt szerzett a megilletõdötten kezdõ magyar játékos ellen. Idõkérés után rendezettebb lett Gábor játéka. Felzárkózott, majd fej-fej melletti küzdelemben a játszmagyõzelmet is megszerezte.(23-21). A második szettben ügyesen a hálótól távolra szorította ellenfelét, aki így nehezen tudta letalpalni a labdákat. Õ viszont erõteljesen támadott és meggyõzõ fölénnyel nyert.(21-13).

A következõ ellenfél a technikailag nagyon képzett vietnami Vu Tien Hung volt, aki veszélyesen talpalt, ollózott és félelmetes szervákat rúgott. A közönség által is támogatott újszászi fiú azonban nem ijedt meg tõle. Sorra szedte fel és rúgta vissza a labdákat, hibázásra kényszerítve vetélytársát. Izgalmas végjátékban 21-16-os magyar gyõzelemmel zárult az elsõ játszma. A másodikban nagy sebességre kapcsolt a vietnami fiú. Ennek eredményeként 21-15-tel egyenlített. A harmadik szettben végig Herczeg Gábor vezetett. Erõs szerváit ellenfele nem tudta kezelni. Talpalásai is rendre pontot értek. 15-10-es elõnyénél vetélytársa nagy erõfeszítéseket tett az egyenlítésre: Védhetetlen szervái sorra estek le a magyar térfélen. Az egyenlítést sikerült kivédekezni, és újra Herczeg percek következtek. 20-15-ös magyar vezetésnél utolsó hajrába kezdett a vietnami ellenfél. Gábor 20-17-nél egy hatalmas ziccert a hálóba vágott. Félõ volt, hogy nem tud a nagy nyomásnak ellenállni, és fordítani tud az ellenfél. Végül Vu Tien Hung nem bírta a feszültséget és adogatását a hálóba rúgta. 21-18, és szólt a vastaps a sporttörténeti eredménynek, az elsõ európai, az elsõ magyar gyõzelemnek a világ legjobbjaiként számon tartott vietnamiak ellen.

Az elsõ nap a Vietnam – Magyarország csapatmérkõzéssel fejezõdött be. Ezen a mérkõzésen is a Herczeg Gábor, Huszár Emil, Szûcs Gergely összeállításban játszott a magyar csapat. A második játszmában Szûcs majd Herczeg helyett Joó Richárd is játék lehetõséget kapott. A további meglepetés elmaradt. Vietnam 21-17, 21-14 re nyert.

Az elsõ nap eseményeirõl helyszíni közvetítést, este pedig összefoglalót adott a WRD TV.

A második napra két könnyû mérkõzés maradt. Herczeg Gábor a német Philip Kühne elleni 21-13, 21-15-es gyõzelemmel biztosította be tornagyõzelmét.

A Joó Richárd, Köböl Áron, Tóth Roland összeállítású hármas pedig 21-15, 21-16-ra nyert a német csapat ellen. Így Magyarország a harmadik helyen végzett.

Az eredményhirdetésen Herczeg Gábor tiszteletére szólt a magyar himnusz.

A verseny utáni napon a fõszponzor, az AXA jóvoltából Düsseldorfba kirándulhatott a jól összebarátkozott nemzetközi társaság, ahol az AXA székházban vendégeskedtek, fagylaltoztak egy elegáns fagylaltozóban, majd autóbuszos városnézésen vettek részt. Sétáltak az óvárosban és a Rajna parton.

A kellemes kirándulás után elbúcsúztak egymástól a csapatok. A négy ország versenyzõi legközelebb júliusban Kínában a 6. Lábtoll-labda Világbajnokságon találkoznak.

Vietnam-Magyarország CSAPAT 1/2.

Vietnam-Magyarország CSAPAT 2/2.

Vietnam-Magyarország EGYÉNI 1/3.

Vietnam-Magyarország EGYÉNI 2/3.

Vietnam-Magyarország EGYÉNI 3/3.

Indulás Újszászról

Hajnali lábtoll-labdázás Münchenben

A szupervonat

A düsseldorfi pályaudvaron

Megérkezés Hagenba

A hageni városháza elõtt

A polgármesteri fogadáson a hageni városházán

Prosit!

Tóth Roland

Joó Richárd

Szûcs Gergely

Herczeg Gábor

Tóth Gábor

Fehér János

Peter von Rüden

Ajándék dr. Hans-Dieter Fischer polgármesternek

Közös fotó a polgármesterrel

Lábtoll-labdázás a hageni városházán

A Jugendherberge elõtt

Városnézés közben

Felfelé a lejtõn

A hohenlimburgi kastély kapujában 

A várfalon

Michael Nöllééknél

Zenehallgatás

Bemelegítés

Nyújtás

Zhao Siying (Kína)

Három labdával

Dekázás ugrálókötelezés közben

Vietnam

Németország

Magyarország csapata

Kína

A magyar zászlóval

Magyarok

Hercegh Gábor útban a gyõzelem felé

Florian Bauer, a WRD TV riportere

A Kína - Németország mérkõzés

A lábtoll-labdázás népszerûsítése

A kínai és a magyar csapat az eredményhirdetésen

Együtt a négy ország

Az egyéniben 1. Herczeg Gábor (Magyarország)

A harmadik helyezett magyar csapat

3. Magyarország

Vendégségben az AXA-nál

Lábtoll-labda bemutató

Fagylaltozás

Magyar- vietnami barátság

A Rajna-parton

Érdekes arcok

Koccintás

Düsseldorf óváros

Nemzetközi csoportkép

Lábtoll-labdázás Düsseldorfban

Indulás haza

Fotó: Fehér János